Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

15/11/16

Πως φτιάχνουμε σπιτικές ελιές. Ξεπίκρισμα, αλάτισμα και γέμισμα

Την περίοδο αυτό συλλέγουμε τις ελιές. Άλλες τις κάνουμε λάδι και άλλες βρώσιμες.
Η διαδικασία για τις βρώσιμες δεν είναι περιπλοκή διαδικασία, ίσα ίσα θα λέγαμε πως είναι μια εύκολη διαδικασία, η οποία μπορεί να παίρνει κάποιο χρόνο αναμονής, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι πάντα εντυπωσιακά.
Το kipouremata.blogspot.gr, σας παρουσιάζει τον ευκολότερο τρόπο για να απολαύσετε νόστιμες σπιτικές ελιές.

Ξεπίκρισμα
Συλλέγουμε τις ελιές σε δοχείο με νερό ή μπολ (αναλόγως με την ποσότητα που θέλουμε). ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν τις τρυπάμε ή τις χαράζουμε
γιατί χάνουν την τραγανότητα και την υφή του. Καθημερινά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή για 30 με 40 ημέρες. Μετά τις 30 ημέρες δοκιμάζουμε αν έχει φύγει η πικρίλα. 

Αλμύρισα
Αλλάζουμε μπολ ή δοχείο και τοποθετούμε σε στρώσεις τις ελιές. Πάνω από κάθε στρώση βάζουμε αλάτι. Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέγουμε το κόκκινο αλάτι Ιμαλάϊων που το βρίσκουμε πλέον σε κάθε supermarket. Τις αφήνουμε έτσι για 5 ημέρες.

Γέμισμα (γεμιστές ελιές)
Επιλέγουμε τις καλύτερες ελιές και με έναν ξεκουκουτσωτη
(στο εμπόριο θα το βρείτε από 2 ευρώ) αφορούμε τα κουκούτσια. Τις γεμίζουμε με προσοχή με πιπεριά ή αμύγδαλο.

Αποθήκευση
Τις βάζουμε δεν δοχεία που κλείνουν και γεμίζουμε με λάδι ή λεμονί ή και τα δύο. Μπορούμε να προσθέσουμε δεντρολίβανο, ή ρίγανη ή οτιδήποτε άλλο αρωματικό θέλουμε. Οι ελιές διατηρούνται σε σκιερό ή σκοτεινό μέρος μέχρι και ενάμιση χρόνο.